Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

«Η απίστευτη κοροϊδία προς 15 χιλιάδες οικογένειες».

Αποκαλυπτικά έγγραφα στην «Κ.Ε.», που αποδεικνύουν ότι υπήρχε τρόπος να μην κουρευτούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων, κάτι που οδήγησε σε 17 αυτοκτονίες μικροομολογιούχων και την πλειονότητά τους να ζουν με σοβαρά προβλήματα υγείας και επιβίωσης.

Δύο σημαντικά έγγραφα αποκαλύπτει σήμερα στην «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων Β. Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου, Γιάννης Τσολιάς, μέσα από τα οποία καταδεικνύεται ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος πριν η κυβέρνηση το 2012 εξανεμίσει τις οικονομίες χιλιάδων αποταμιευτών, οι οποίοι, θέλοντας να αποφύγουν το ρίσκο παράτολμων επενδύσεων, επέλεξαν τη «σιγουρά» του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για εισηγήσεις, οι οποίες σήμερα αποτελούν βασικά υποστηρικτικά έγγραφα, στο νομικό αγώνα που κάνουν απέναντι σε τράπεζες, ελληνικό κράτος, αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 


Το πρώτο αφορά εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία, ένα μήνα πριν από το κούρεμα, προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, όπως επίσης και στον αν. υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, πρότεινε να μη συμπεριληφθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής τα ομόλογα των φυσικών πρόσωπων. Ο κ. Τσολιάς επισυνάπτει ακόμη μια...
εισήγηση. Είναι της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, «που εκπροσωπούσε το ελληνικό κράτος στις διαδικασίες του PSI, και η οποία επίσης πρότεινε την εξαίρεσή μας, από το 2010 κιόλας. Τρεις μήνες μόλις μετά την τελευταία πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ προς το αποταμιευτικό κοινό, να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο. Κι όχι μόνο. Αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας των κυβερνώντων, που άκουγαν κούρεμα και το ξόρκιζαν, ενώ την ίδια στιγμή πίσω από την πλάτη μας σχεδίαζαν με ποιους τρόπους θα γίνει αυτό!». 

* Ποιες ήταν οι υποσχέσεις της παρούσης αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης προς τους μικροομολογιούχους και πώς τελικά αντιμετωπίστηκαν; 

- Υπάρχουν 17 καταγεγραμμένες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν και μετά το PSI, ότι τα φυσικά πρόσωπα δεν θα συμπεριληφθούν σ' αυτό, ή ότι αργότερα θα γίνει άμεση αποκατάσταση των αποταμιεύσεών τους. Υπήρξε, επίσης, η προεκλογική δέσμευση του Ζαππείου και συγκεκριμένα το σημείο 3, από τα 18 σημεία που παρουσιάστηκαν. Τότε, ο πρωθυπουργός της χώρας μάς χαρακτήρισε πατριώτες επενδυτές και υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση των ομολογιούχων με σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί η Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός όμως που ξεγυμνώνει απόλυτα τον κ. Σαμαρά και το κόμμα του, ήταν το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο τότε εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης τέσσερις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σ' αυτό, παρουσίαζε συγκεκριμένο σχέδιο λύσης το οποίο, όπως ανέφερε, επεξεργάστηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούσε την άμεση αποκατάσταση των ομολογιούχων αμέσως μετά τις εκλογές. Εκτοτε, πέρασαν δύο χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ούτε μία συνάντηση. Πρόκεται για την πιο επαίσχυντη κοροϊδία προς 15 χιλιάδες οικογένειες, διά των οποίων πλήττονται 200 χιλιάδες Ελληνες πολίτες. 

* Γιατί υποστηρίζετε ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος εκτός από το κούρεμα; ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία επικαλέστηκαν νομικά κωλύματα, ειδικά όσον αφορά την αποκατάστασή σας. Τι συνέβη; 

- Θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ομολογιούχων και όλου του αποταμιευτικού κοινού της Ελλάδας. Υπήρξε εισήγηση της νομικής εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, που εκπροσωπούσε το ελληνικό κράτος στις διδικασίες του PSI, η οποία έλεγε ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα σ' αυτό. Υπάρχει επίσης εισήγηση του ίδιου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις 24/2 του 2012, που πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να μη συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα στο κούρεμα. Παρ' όλ' αυτά, εξακολουθούν και ισχυρίζονται μέχρι σήμερα ότι η χώρα θα είχε νομικά προβλήματα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως στη χρεοκοπημένη Αργεντινή, όπου τα ομόλογα των φυσικών προσώπων προστατεύθηκαν, αλλά και στην Ισλανδία, η οποία κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο EFTA, το οποίο με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2013 απεφάνθη ότι η Ισλανδία δεν προέβη σε διακριτική μεταχείριση των αποταμιευτών της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν Ολλανδοί και Αγλλοι καταθέτες, οι οποίοι προσέφυγαν στο προαναφερθέν δικαστήριο. 

* Ποιες είναι σήμερα οι συνέπειες των συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών στη ζωή τόσων χιλιάδων οικογενειών; 

- Είναι ψυχολογική και οικονομική κατάρρευση. Η πλειονότητα των μικροομολογιούχων, σήμερα, δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες, ενώ αρκετοί δεν μπορούν ή δυσκολεύονται πάρα πολύ να συνεχίσουν τις ιατρικές τους θεραπείες που επιβάλλονται για την υγεία τους. Εκτός των 17 καταγεγραμμένων περιπτώσεων ομολογιούχων που έχουν αυτοκτονήσει, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες ομολογιούχοι που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας, ενώ η πλειονότητα αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά πρόβλήματα. Ξέρετε τι είναι να δουλεύεις μια ζωή, στερώντας από τον εαυτό σου και την οικογένειά σου βασικά πράγματα, για να βάλεις στην άκρη μία δραχμή και μέσα σε ένα βράδυ, το ίδιο το κράτος που του εμπιστεύθηκες τους κόπους μιας ζωής, να σου ανακοινώνει ότι δεν έχεις πια τίποτα; Αναρωτιέμαι αν οι γόνοι των πολιτικών που έλαβαν αυτήν την απόφαση θα περιέλθουν ποτέ σε τέτοια απελπισία. Μάλλον όχι... 

* Τον τελευταίο μήνα δύο φορές ομολογιούχοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Τι συνέβη; 

Το πρώτο κρούσμα συνέβη στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση στο Μέγαρο Μουσικής. Τότε, στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας, συνελήφθησαν πέντε ομολογιούχοι, μεταξύ των οποίων και μέλη του δ.σ. Τότε κριτικάραμε με δηλώσεις μας αυστηρά το γεγονός και πιστεύαμε ότι δεν θα επαναληφθεί. Αλλά αυτή η κυβέρνηση συνεχώς μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Μία βδομάδα αργότερα, σε κεντρική ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, η ομάδα των ομολογιούχων, που διαμαρτυρήθηκε, προπηλακίστηκε από 40 άτομα της προσωπικής ασφάλειας του κ. Βενιζέλου και συνελήφθησαν 18 άτομα. Κάποιοι από αυτούς δεν πρόλαβαν καν να διαμαρτυρηθούν, καθώς οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Πετραλώνων, για... προληπτικούς λόγους, εφ' όσον τους αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για ομολογιούχους. Αυτή είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου